Menu toggle

 

Wegens het Corona-beestje moet het Bakkerijmuseum net zoals alle andere musea noodgedwongen de deuren opnieuw sluiten. Maar dankzij Erfgoedinzicht is onze virtuele collectie 7/7 en 24/24 te bezichtigen!  

Met de extra lange herfstvakantie in het vooruitzicht, selecteerden we vijf collectiestukken die onlosmakelijk met het herfstseizoen verbonden zijn. Werp hier een blik op onze vijf ‘herfstklassiekers’.  

 

 

Hubertusbroodjes

Onze eerste herfstklassieker is een reclameaffiche voor gewijd Sint-Hubertusbrood uit 1952. De affiche werd gemaakt door tekenaar Jan Hacour in opdracht van het bakkersambacht te Antwerpen. Sint-Hubertus is een echte herfstheilige want zijn naamdag wordt op 3 november gevierd. Sint-Hubertus gaat terug op Hubertus van Luik (655-727), bisschop van Maastricht en van Luik. Hij is onder meer patroonheilige van de jacht en de jagers. Eén van de vele legendes vertelt dat Sint-Hubertus honden genas van hondsdolheid. Op zijn naamdag worden dan ook traditioneel dieren gewijd als bescherming tegen allerlei ziektes. Ook worden er Hubertusbroodjes gemaakt. Deze broodjes worden door een priester gewijd en moeten volgens de traditie daarna droog opgegeten worden.
1/5
Meer informatie over dit beeld

De jacht

Tijdens de herfstmaanden wordt traditioneel het jachtseizoen op (klein) wild geopend. De jacht is een tafereel dat vroeger vaak op gebak en taart werd afgebeeld. Dit wafelijzer uit 1848 is hier een voorbeeld van. Op één van de bladen van het wafelijzer wordt een jachttafereel getoond (foto 2). Het tafereel werd met de hand ingekerfd in het metaal. De jager is duidelijk afgebeeld in schietpositie. Verschillende dieren figureren ook in dit tafereel: een vogel, een hond en iets wat op een ree of hert lijkt.
2/5
Meer informatie over dit beeld

Herfstgroenten: bloemkool

De herfst heeft zijn typische groenten, waaronder koolgroenten. Deze ijsvorm heeft de vorm van een bloemkool. Misschien komt dit voor ons wat vreemd over om roomijs een vorm te geven van een groente maar in de negentiende eeuw en ook tot in de eerste helft van de twintigste eeuw was het de mode om op rijke bankettafels allerlei taferelen in eten te verbeeldden: bloemstukken, fruit, groenten...
3/5
Meer informatie over dit beeld

Herfstfruit:peren

Dit is een glazen steriliseerbokaal met ingelegde peren op sap. Ze werden ingelegd in 1985. Peren, herfstfruit bij uitstek, werden vroeger zowel thuis als bij de banketbakker verwerkt in allerlei desserts. Perentaart is zo een typisch dessert. Tot zeker na de Tweede Wereldoorlog beschikten de meeste banketbakkerijen, maar ook huishoudens niet over een (elektrische) koelkast. Fruit en andere eetwaren kon men bijgevolg niet lang bewaren. Maar men had bewaarmethodes om bijvoorbeeld fruit toch voor enige tijd te kunnen bewaren. Eén van die methodes was het inleggen van fruit.
4/5
Meer informatie over dit beeld

Zie ginds komt...

Afsluiten doen we met twee beroemde herfstheiligen: Sint-Maarten en Sinterklaas. Dit is een uitsteekvorm voor een klaaskoek. Een klaaskoek is gemaakt van een soort van sandwichdeeg, dat traditioneel bestaat uit bloem, suiker, eieren, boter, water, gist en een snuifje kaneel. Het deeg wordt met deze vorm afgestoken, dit wil zeggen: de vorm wordt in het deeg geduwd zodat het deeg deze vorm krijgt. Vervolgens wordt het in de oven afgebakken. Klaaskoeken zijn vooral een specialiteit in West-Vlaanderen. Ze worden in het najaar gebakken, naar aanloop van Sint-Maarten die in sommige streken van West-Vlaanderen op 11 november wordt gevierd. Ook worden ze nog volop daarna aangeboden naar aanloop van het feest van Sinterklaas op 6 december.
5/5
Meer informatie over dit beeld