Menu toggle

Enkele unieke ensembles gebrandschilderd glas uit de collectie van Musea Brugge zijn toegevoegd aan de Topstukkenlijst van de Vlaamse overheid. Op deze lijst staan cultuurgoederen die in Vlaanderen bewaard moeten blijven, omwille van hun bijzondere archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis. En daar zijn nu verschillende Brugse werken aan toegevoegd. Vanaf 2019 zullen zij schitteren in het vernieuwde Gruuthusemuseum:

Glasraam van glas en lood, engel met banderol

De kleine paneeltjes met de voorstelling van meerdere engelen, afkomstig uit het Brugse stadhuis, zijn een zeldzaam voorbeeld van Vlaams gebrandschilderd glas van de periode omstreeks 1400. Hun artistieke kwaliteit is uitzonderlijk hoog. Dit glasraam toont een vliegende engel tegen een achtergrond van gestileerde geometrische en florale motieven. De engel houdt een banderol met opschrift in de handen. (Collectie Musea Brugge – Gruuthusemuseum)
1/4
Meer informatie over dit beeld

Glasraam van glas en lood, engel met banderol

Hoogstwaarschijnlijk werden de paneeltjes op basis van door pre-eyckiaanse schilders ontworpen patronen vervaardigd door glasschilder en/of glazenier uit Brugge. ((Collectie Musea Brugge – Gruuthusemuseum)
2/4
Meer informatie over dit beeld

Glasraam van glas en lood van de heilige Joris

Op dit glasraam staat de heilige Sint-Joris, herkenbaar aan zijn harnas, getrokken zwaard en een verslagen duivel/draak aan zijn voeten. Sint-Joris staat in een architecturaal kader en is hier staand afgebeeld. Gemaakt op het einde van de 15de eeuw, en nog steeds van een uitmuntende kwaliteit, sierde het, samen met het glasraam van Sint-Michiel, meer dan waarschijnlijk de schilderskapel van de Sint-Lucasgilde aan de Zilverstraat in Brugge. (Collectie Musea Brugge – Gruuthusemuseum)
3/4
Meer informatie over dit beeld

Glasraam van glas en lood van de aartsengel Michiel

Dit glasraam stelt de aartsengel Michiel voor, te herkennen aan zijn vleugels. Hij doodt hier de duivel/draak met een speer. Michiel heeft een lang gewaad aan, maar draagt ook een borstharnas. Hoogstwaarschijnlijk hing dit glasraam, samen met dat van Sint-Joris, in de schilderskapel van de Sint-Lucasgilde.
4/4
Meer informatie over dit beeld