Menu toggle

 De drukkerijafdeling van het Industriemuseum zit in een nieuw kleedje!

De afdeling neemt je mee naar de drukkerijen van weleer. Een wervelende reis doorheen drie eeuwen grafische industrie, van 1750 tot vandaag. Fascinerende foto’s, knap drukwerk, sierlijke letters en imposante drukpersen laten je proeven van de grafische (r)evoluties van de voorbije eeuwen. Enkele hoogtepunten uit de tentoonstelling:

Binnenzicht van drukkerij Van Melle te Gent

Binnenzicht van de afdeling drukken van drukkerij Van Melle met personeel (1930-1940). Met vier cilinderpersen met drukkers en bladinleggers.
1/7
Meer informatie over dit beeld

Houten handpers

Deze houten handpers voor hoogdruk dateert uit het einde van de 18de eeuw en werkt volgens het tweede Blaue principe. Deze pers werd gebruikt voor het drukken van de Gazette van Gent in drukkerij Vander Haeghen in de Veldstraat in de 19de eeuw.
2/7
Meer informatie over dit beeld

Letterproefboek 'Nos types pour affiches', uitgegeven door Plantin

Catalogus 'Nos types pour affiches' met houten afficheletters en ornamenten uitgegeven door Etablissements Plantin NV te Brussel in de eerste decennia van de 20ste eeuw.
3/7
Meer informatie over dit beeld

Drukblok voor hoogdruk op verpakking (1930-1960)

Om de verpakking van textielverf van het merk l'Alsacienne te drukken gebruikte men dergelijke zinken plaatjes, gemonteerd op een houten blok. Onderaan het plaatje is er een rechthoekige uitsparing om losse loden drukletters in te voegen. Aan één zijde lezen we reclame voor textielverf van het merk Alsa en aan de andere zijde zien we een kleurentabel.
4/7
Meer informatie over dit beeld

Metalen zethaak van het merk Bacher (20ste eeuw)

Handzetten is het gebruiken van losse lettertekens in reliëf en spiegelschrift voor het zetten van teksten. Een zethaak is een hulpmiddel dat hierbij gebruikt wordt. De breedte van een regel, de zetbreedte, wordt ingesteld door het klavier, een verstelbare wand, op de juiste plaats te schuiven en vast te zetten. Als de regel gevuld is zet de handzetter die op een galei, een houten of metalen plaat met drie opstaande randen. Een aantal regels wordt met een touwtje opgebonden. Het resultaat wordt handzetsel genoemd. Deze zethaak is gebruikt voor loden letters.
5/7
Meer informatie over dit beeld

Reclame voor Linotype zetmachine door Société Linotype Belge

Een advertentie uit 1952 die de regelzetmachine van het merk Mergenthaler Linotype GmbH, type Comeet aanprijst. De machine zette tot 720 lijnen per uur.
6/7
Meer informatie over dit beeld

Toetsenbord voor het aansturen van een lettergietmachine van het merk Monotype

Dit toetstenbord met qwerty-indeling uit de jaren 1960 gebruikte men voor het aansturen van een lettergietmachine van het merk Monotype. Het toetsenbord is voorzien van losse toetsenbanken met in totaal zeven alfabetten. Het klavier genereert een ponsband waarmee de gietmachine wordt aangestuurd. Perslucht drijft het apparaat aan.
7/7
Meer informatie over dit beeld