Menu toggle

De Dag van de Wetenschap is het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel en vindt plaats op zondag 26 november. Op die dag richten we de spots op alles wat met wetenschap en technologie te maken heeft. Ook op Erfgoedinzicht zijn er hier heel wat voorwerpen over te vinden:

De anatomische les

Jan Burssens kreeg zijn opleiding aan de Academie te Gent, waar hij later ook zelf docent werd. Burssens was een intellectueel; de gehele kunstgeschiedenis was zijn inspiratiebron. Zo liet Rembrandt een diepe indruk na: Burssens heeft verschillende kunstwerken van hem geherinterpreteerd. Voor Burssens betekende Rembrandt niets minder dan de verpersoonlijking van de schilderkunst. De anatomische les, geschilderd door Jan Burssens in 1971, is een duidelijke verwijzing naar het indrukwekkende doek ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt Van Rijn uit 1632. Hoe sterk de analogie op het vlak van thema en compositie ook is, het werk van Burssens is duidelijk geen kopie. Zo hanteert hij niet alleen een grovere borsteltrek waardoor fijne detailleringen verloren gaan, ook de gezichten worden bijna grisailles en gaan helemaal op in de globale sfeer van het doek. De achtergrond is duidelijk lichter van tint: de donkere schaduwvlekken en de harde clair-obscur die kenmerkend zijn in het werk van Rembrandt worden milder. Jan Burssens vergroot door deze formele technieken de expressieve kracht. Wetenschappelijke nieuwsgierigheid bij het historische doek maakt hierdoor plaats voor angstige blikken bij de toeschouwers van Jan Burssens’ anatomische les. (Collectie Provincie Oost-Vlaanderen)
1/6
Meer informatie over dit beeld

Scheepspasser van messing

Een scheepspasser is een meetinstrument dat in de scheepsnavigatie gebruikt wordt: op de kaart wordt met de passer de maten gezet. De scheepspasser heeft 2 benen met daartussen een scharnierpunt. Hierdoor wordt de passer vastgezet. Het ene been beweegt niet, het andere, lichtere been meet de maat. Deze passer heeft een rozet op het scharnierpunt als merkteken. Passers vinden we niet enkel in de scheepsnavigatie terug, heren van stand, geïnteresseerd in wetenschap en in het bijzonder geografie hadden vaak ook zelf dergelijke passers in huis. (Collectie Musea Brugge)
2/6
Meer informatie over dit beeld

Prijspenning behaald door Edmond Sacré

Prijspenning van de Maatschappij ter bevordering van Nijverheid en Wetenschappen behaald door de Gentse fotograaf Edmond Sacré. De Maatschappij ter bevordering van Nijverheid en Wetenschappen ontstond in 1864 en had afdelingen architectuur, machinebouw, decoratie, literatuur, theater, zang en muziek. Een harmonie werd gesticht in 1888. Ook een spaarkas, een bijstandskas, een bibliotheek met leeszaal en een industrieel kabinet werden opgericht. Vanaf 1870 richtte de maatschappij jaarlijks tijdens de Gentse Feesten een tentoonstelling en wedstrijden in. Voor de wedstrijden werd telkens voor een aantal disciplines een onderwerp opgegeven dat moest uitgewerkt worden. De vereniging beschikte over eigen penningen om de laureaten te bekronen, ze bestonden in verguld zilver, zilver en brons en werden op de keerzijde gegraveerd met de naam van de begunstigde, het jaartal en de discipline waarin ze was gewonnen. Vanaf 1906 werd een nieuwe penning ontworpen door Boekaert. Ook de deelnemers aan de tentoonstelling werden bekroond met dezelfde penningen maar op de keerzijde kwam meestal enkel de vermelding “tentoonstelling” en het jaartal. (Collectie STAM, Gent)
3/6
Meer informatie over dit beeld

Schaalmodel van een horizontale stoommachine

De uitvinding van de (industriële) stoommachine markeerde het begin van de industriële revolutie: voor het eerst was arbeidsvermogen overal realiseerbaar om machines aan te drijven. Voor die tijd moest met handkracht, trekdieren, watermolens en windmolens worden gewerkt. De stoomlocomotief is een bekende toepassing van de stoommachine. Voor tijdelijk of licht werk kon een locomobiel worden ingezet. Hier zien we een demonstratiemodel van een horizontale stoommachine gemonteerd op een houten sokkel met aanduiding van de schuiven en de werking van de bollen van Watt. Het schaalmodel kan manueel gedemonstreerd worden. (Collectie MIAT, Gent)
4/6
Meer informatie over dit beeld

Tellurium

Dit voorwerp is een schaalmodel van de opstelling van de aarde ten opzichte van de zon (en omgekeerd), ook wel een tellurium genoemd. Het is ideaal om de bewegingen van de zon om de aarde en dat van zons- en maansverduisteringen te demonstreren. Dit schaalmodel - waarbij een gloeilamp dienst doet als zon - beschikt over een schijf waarop de maanden, seizoenen en sterrenbeelden afgebeeld zijn. De as waarop de aardbol steekt draait rond de zon/gloeilamp. Voor landbouwers en andere plattelandsbewoners is een goede kennis van de seizoenen cruciaal bij hun activiteiten. (Collectie Regionale Heemmusea Bachten de Kupe)
5/6
Meer informatie over dit beeld

Netsurfer

Dit Scandinavische meubel dateert uit 1995, toen het gebruik van de PC en het internet plots in exponentiële vaart toenam en men de computer ook in eigen huis haalde. Nieuwe technologieën creëerden volgens de ontwerpers van Valvomo-Design ook een nood aan nieuw meubilair – zo ontstond deze Netsurfer. Ilkka Terho, een van de ontwerpers, vertelt: “When we got the first computer in our office, a big slow thing, we were more or less playing around. We wondered why it just sat on the table. There was the technology and there was the furniture, but there was no connection. It was just the time when people started buying computers for their homes but nobody was doing new sorts of furniture. We began to test out different ideas using bits of furniture in our very messy office. We came up with this idea based on a motorcycle and the way you have the engine between your legs. It was a bit tongue in cheek – all those phrases like the information highway were in the air at the time.” (Bron: www.mobilemag.com/2002/07/18/the-snowcrash-netsurfer-mini-workstation) (Collectie Design Museum Gent)
6/6
Meer informatie over dit beeld