Menu toggle

Het plotse overlijden van wielrenner Frank ‘VDB’ Vandenbroucke op 12 oktober 2009 was een schok voor zijn familie en wielerminnend België. Hoewel VDB niet meer de renner van weleer was, sprak zijn naam nog steeds tot de verbeelding. Dit is 8 jaar later nog steeds het geval. Zijn laatste rustplaats in Ploegsteert is inmiddels uitgegroeid tot een wielerbedevaartplaats. Een ode van de muziekgroep 'Het Zesde Metaal' aan VDB, indertijd in opdracht van het Wielermuseum Roeselare door Wannes Cappelle geschreven, is in geen tijd uitgegroeid tot een Nederlandstalige klassieker: 'Ploegsteert'.

Atleet VDB

Frank Vandenbroucke werd op 6 november 1974 in Moeskroen geboren en groeide op in Ploegsteert, een deelgemeente van Komen-Waasten. Door de geografische ligging van Ploegsteert sprak VDB zowel Frans als een aardig mondje (West-)Vlaams. In zijn jonge jaren was hij meer met atletiek bezig. Pas iets later zette hij de stap naar de wielersport.
1/10
Meer informatie over dit beeld

jonge renner VDB

Als 15-jarige zette Frank Vandenbroucke zijn eerste stappen in de wielersport. Het wielrennen was hem niet onbekend. Zijn oom Jean-Luc Vandenbroucke was 14 jaar beroepsrenner geweest en pas als renner gestopt. In 1991 werd hij al Belgisch kampioen bij de nieuwelingen, het jaar erop bij de junioren.
2/10
Meer informatie over dit beeld

profrenner VDB

De jonge Vandenbroucke werd als een van de grootste beloften van de toenmalige Belgische wielerwereld aanzien. Eind 1993 werd hij stagiair en profrenner bij de wielerploeg van Lotto waar zijn oom toen ook actief was. In 1994 boekte hij er zijn eerste overwinning in het profcircuit met een ritwinst in de Ronde van de Middellandse Zee.
3/10
Meer informatie over dit beeld

winnaar VDB

Van 1995 tot 1998 was VDB actief bij de Belgische ploeg Mapei waar hij leerde wat winnen was. In 1995 won hij al Parijs-Brussel. Later volgden mooie zeges in onder meer Gent-Wevelgem en de GP Ouest France-Plouay. Hij kreeg er ook het rondewerk onder de knie met ritzeges en eindoverwinningen in rittenwedstrijden zoals de Ronde van het Waalse Gewest, Oostenrijk, Luxemburg en vooral Parijs-Nice.
4/10
Meer informatie over dit beeld

grootste VDB-zege

1999 was het meest succesvolle jaar van VDB. Hij behaalde er ook zijn grootste zege uit zijn loopbaan. In april won hij de prestigieuze klassieker Luik-Bastenaken-Luik, met stip zijn grootste koersoverwinning.
5/10
Meer informatie over dit beeld

ronderenner VDB

Eveneens in 1999 behaalde VDB ook zijn grootste rondesucces met twee ritwinsten in de Vuelta of Ronde van Spanje. Hij werd ook eindwinnaar in het puntenklassement.
6/10
Meer informatie over dit beeld

vriend VDB

VDB en gouwgenoot Nico Mattan waren twee handen op een buik in het wielerpeloton van de jaren 1990. Beide renners reden jarenlang in dezelfde ploegen, bij Lotto, Mapei en vanaf 1999 ook bij Cofidis. Mattan was een van de belangrijkste knechten van VDB, maar ook naast de koers waren VDB en Mattan goede vrienden en met elkaar verbonden.
7/10
Meer informatie over dit beeld

supportersheld VDB

De wielersuccessen en zijn losse stijl maakten van VDB een ongemeen populaire wielerheld, niet alleen in thuisbasis Ploegsteert, maar in heel België. Zelfs toen verder succes uitbleef en zijn wielerloopbaan niet meer verliep zoals verhoopt, bleef VDB een populaire naam in België.
8/10
Meer informatie over dit beeld

comeback VDB

In 2000 kon VDB zijn successen van weleer niet meer herhalen en moest hij een andere ploeg zoeken. Hij raakt wat op de dool en kwam zelfs in opspraak in een dopingzaak. In 2003 werd hij bij Quick-Step-Davitamon opgevist en beleefde hij een mooie comeback met onder meer een 2de plaats in de Ronde van Vlaanderen. Later bleven resultaten weer uit en moest hij opnieuw op zoek naar een andere ploeg. Een periode met jaarlijks nieuwe ploegen en een pad vol persoonlijke en gezondheidsproblemen bood zich aan.
9/10
Meer informatie over dit beeld

laatste rit VDB

In 2009 vond VDB een nieuw onderkomen bij de ploeg van zijn vriend Nico Mattan, Cinelli-Down Under. Even leek hij terug met zelfs een UCI-ritwinst in de Boucle de l’Artois waar hij derde werd in het eindklassement. Maar ook deze keer vlotte de samenwerking tussen VDB en zijn ploeg niet en kwam het tot een breuk. Een longembolie tijdens een reis in Senegal maakte een eind aan de veelbelovend gestarte, maar uiteindelijk turbulent geëindigde wielercarrière van VDB.
10/10