Menu toggle

Iedereen zal het geweten hebben : op 14 februari vieren we Valentijn. We grijpen deze gelegenheid aan om even in te zoomen op enkele 'koppels' in de geschiedenis : 

Jupiter en Juno

Deze gravure is de zevende prent uit een reeks van 12 prenten, gegraveerd door het atelier van Hendrick Goltzius naar ontwerp van de meester (New Hollstein 578.II (tweede staat). Het zijn illustraties van het derde boek van de Metamorfosen van Ovidius. De serie bleef onafgewerkt door Goltzius, en werd pas later gepubliceerd. De prent stelt Juno en Jupiter voor die Teiresias bezoeken om hem te vragen wie het meeste plezier beleeft aan fysieke liefde, de man of de vrouw. Gezien Teiresias man en vrouw is geweest, weet hij het antwoord op deze vraag. Wanneer hij antwoordt dat vrouwen het meeste plezier beleven, maakt Juno hem als straf blind. De prent is afgesneden op de plaatranden. (Groeningemuseum, Brugge)
1/7
Meer informatie over dit beeld

Adam en Eva

Een van de oudste koppels in de geschiedenis : te midden van de tuin van Eden, begroeid en bevolkt met de meest uiteenlopende fauna en flora staan God, Adam en Eva naast de boom van de kennis van goed en kwaad. Hij verbiedt het eerste mensenpaar de vruchten van de heilige boom te plukken en te eten. Het negeren van deze waarschuwing zal leiden tot de zondeval. De voorstelling van de schepping van Eva uit Adams rib, op het tweede plan links, beantwoordt aan het klassieke renaissancetype. Naast het slapende lichaam van Adam wordt Eva in biddende houding door God overeind geholpen. (Museum voor Schone Kunsten, Gent)
2/7
Meer informatie over dit beeld

Maria en Jozef

Hoewel het huwelijk van de Maagd Maria niet in de evangeliën wordt vermeld, is het toch een vaak voorkomend thema in de christelijke kunst. Het komt wel voor in de apocriefe boeken van Jakobus en Matteus en in de 13de eeuwse Legenda aurea, een belangrijke informatie- en inspiratiebron voor kunstenaars. Hierin wordt verteld dat Maria's toekomstige echtgenoot door de hogepriester werd gekozen uit een aantal huwelijkskandidaten. Elke kandidaat bracht een stok mee naar de tempel van de hogepriester. Het bloeien van Jozefs staf werd gezien als een teken uit de hemel dat hij de uitverkorene was om Maria's echtgenoot te worden. Het apocriefe boek van Jakobus vertelt dat uit deze stok een duif te voorschijn kwam. In de voorstellingen van Maria's huwelijk zien we Jozef dan ook vaak staan met een staf in de ene hand, met daarop een duif of een bloem en met de andere hand schuift hij een ring over Maria's vinger of houdt hij Maria's hand vast. (bron: James HALL, et al, Hall's Iconografisch Handboek. Onderwerpen, symbolen en motieven in de beeldende kunst (vertaald door Theo VEENHOF), Leiden, Primavera pers, 1993) (Museum voor Schone Kunsten, Gent)
3/7
Meer informatie over dit beeld

Constant en Marietje

In 1948 stierf Marietje, de vrouw van Constant Permeke, na een lange ziekte. Permeke drukte zijn verdriet uit in het aangrijpende schilderij ‘Het afscheid’. Hij maakte ook een sculptuur voor haar graf, ‘Naakt als liggend grafbeeld’, maar de pastoor weigerde om het beeld op het kerkhof van Jabbeke te plaatsen. Permeke trok zich na haar dood terug uit het openbare leven en stierf vier jaar later op 66-jarige leeftijd. Hij werd naast haar begraven op het kerkhof van Jabbeke. (Mu.ZEE, Kunstmuseum aan zee)
4/7
Meer informatie over dit beeld

Roger en Zulma

Kunstenaar Roger Raveel was meer dan 60 jaar getrouwd met Zulma De Nijs. Beiden waren geboren en getogen in Machelen-aan-de-Leie. Roger leerde Zulma rond 1946 kennen. Zulma was 9 jaar ouder dan Roger, maar dat was geen beletsel. Ze groeide uit tot de muze, het model en de sterke dame achter Roger Raveel. Zulma heeft zich sterk ingezet om het werk van haar man bekend te maken. Met de opbrengsten van haar winkeltje onderhield ze Roger voordat hij successen begon te boeken. Roger was immers niet meteen de alom geapprecieerde kunstenaar. Hij moest aan de weg timmeren en Zulma hielp hem daarbij. Roger is Zulma altijd erkentelijk geweest voor de geboden steun. (Roger Raveelmuseum, Zulte-Machelen) Zulma stierf in 2009 op 96-jarige leeftijd.
5/7
Meer informatie over dit beeld

Nicole en Hugo

Nicole en Hugo leerden elkaar kennen in 1970. Ze werden verliefd op elkaar en vormden een zingend duo. In 1971 werden ze met het liedje Goeiemorgen, morgen de winnaar van Canzonissima (de Belgische voorronde van het Eurovisiesongfestival, georganiseerd door de Vlaamse publieke omroep BRT) en mochten zodoende voor België naar het Eurovisiesongfestival. Vlak voor hun vertrek naar Dublin kreeg Nicole echter geelzucht en het duo kon niet afreizen. Ze werden in allerijl vervangen door Jacques Raymond en Lily Castel. (Huis van Alijn, Gent)
6/7
Meer informatie over dit beeld

Stijn en Alida

Op 19 september 1905 trouwde Stijn Streuvels met Alida Staelens, een huwelijk dat meer dan 60 jaar zou duren. Koning Boudewijn bezocht hen in Het Lijsternest op 15 oktober 1959. Op de foto staan Stijn Streuvels, Alida Staelens en koning Boudewijn afgebeeld. Onderaan is met witte stift een opdracht neergeschreven: 'Aan de Heer en Mevrouw Stijn Streuvels. herinnering aan een aangename namiddag. Baudwin, 15/x/59'.
7/7
Meer informatie over dit beeld